DNB en APG hebben beide een position paper geschreven als bijdrage aan de deskundigenbijeenkomst voor de Eerste Kamer. De bevindingen inclusief de rapporten zijn hieronder te vinden.
DNB:
Het is voornamelijk een formele ondersteuning van DNB voor het nieuwe pensioenstelsel. Aandacht wordt gevraagd voor een goede voorbereiding, het zoveel mogelijk reduceren van complexiteit en de transitie als een gezamenlijk project van alle stakeholders aan te pakken. AFM en DNB gaan een platform oprichten voor de pensioentransitie teneinde tijdig transitieknelpunten inzichtelijk te krijgen en te adresseren. DNB werkt aan guidance over hoe DNB de nieuwe wet- en regelgeving interpreteert en hoe DNB daarop toezicht gaat houden. Een link naar de position paper van DNB is hier te vinden.
APG:
APG vraagt aandacht voor een punt wat ook volgens AF Advisors van groot belang is. Voor een tijdige voorbereiding werken pensioenfondsen en uitvoerders nu al aan de vormgeving van nieuwe regelingen inclusief de daarbij behorende operationele inrichting. Maar lagere regelgeving en beleidsregels zijn nog niet beschikbaar. Daarom wordt de beschikbare regelgeving zo goed mogelijk geïnterpreteerd via werkhypotheses en dus aannames. Er ontstaan steeds grotere implementatie risico’s indien duidelijkheid uitblijft waardoor finale besluitvorming moet worden uitgesteld. Dat kan ertoe leiden dat de implementatie en overgang naar het nieuwe stelsel steeds minder gespreid zal kunnen worden en dat leidt weer tot andere problemen zoals de beschikbaarheid van schaarse resources om de transitie te kunnen managen. Een belangrijk punt, goed dat dit nu aan de orde wordt gesteld.
Een link naar de position paper van APG is hier te vinden.