Top 10 beleggingscategorieën december 2020

In het halfjaarlijkse ‘Top 10 report’ van AF Advisors laten we een overzicht zien van de veranderingen binnen de populairste beleggingscategorieën en ranken we de tien beste fondsen die beschikbaar zijn voor particuliere beleggers in Nederland.

Het is algemeen bekend dat aandelenfondsen zich in recordtempo hebben hersteld van de negatieve rendementen in maart. Wel nemen we een verveelvoudiging waar van de volatiliteit. Een ander opvallend gegeven is de toename van het aantal sustainable fondsen in de ranking. Eerst namen we voornamelijk value fondsen waar, toen passieve, toen factor, toen growth, en dus nu sustainable.

Actief management heeft tijdens onzekere tijden zijn vruchten afgeworpen. De enige twee passieve aandelenfondsen uit het overzicht komen we tegen in de categorie Japan. Dit is ook gelijk, samen met Asia ex Japan, een categorie waar tijdens de COVID-19 pandemie weinig tot geen vermogen is uitgestroomd. Wij concluderen hieruit dat veel retailbeleggers vertrouwen hebben in dit gedeelte van de wereld.

Opvallende afwezigen in de lijst zijn de high yield fondsen van Robeco. Dit komt omdat Robeco deze fondsen heeft gesloten voor nieuwe investeerders om de beleggingsaanpak te kunnen blijven waarborgen.

Meer informatie en het complete top 10 rapport kunt u hier vinden.

Auteur:

Menno Kasbergen

PDF artikel

Lees het hele artikel

Meer nieuws

Up-to-date blijven met AF Advisors

Operational Due Diligence vraagt om diversiteit en maatwerk

Het belang dat de beleggingswereld hecht aan Operational Due Diligence (ODD) is ten gevolge van...
Lees meer

Transparantie: een balanceer-act

De werking van beleggingsfondsen is voor een leek moeilijk te doorgronden, zelfs als het om...
Lees meer

Krimp Nederlandse vermogensbeheersector zet door 

De vermogensbeheersector in Nederland krimpt net zoals de gehele bredere financiële sector. Consolidatie en specialisatie...
Lees meer

EMD: Waardevol in onzekere tijden?

Torenhoge inflatie en stijgende rentes zijn aan de orde van de dag. Twee factoren die...
Lees meer